KADIFA: Prekrasan cvijet opojnog mirisa

5:07 PM , 0 Comments



Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica i tradicionalna je stanovnica mnogih naših vrtova, dvorišta, balkona...



Kadifa (lat. Tagetes), a naziva se još i kadifica, kadipa, kranjčec..., je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae) kojem pripada oko 60 vrsta. Grmolikog je oblika, izrazito jakog mirisa, a potječu iz vrućih i suhih staništa Novog Meksika i SAD-a, osim jedne vrste potječe iz Afrike.




Odličan je izbor za svaki vrt jer "uskače" u trenutku kad završi cvjetanje lukovičastog cvijeća, a odličan je izbor i zbog toga što je veoma jednostavna za uzgoj i njegu.

Sije se u travnju i svibnju, i to na otvorenom, a može se sijati u male rasadnike ili izravno na mjesta na kojima je želite uzgojiti.

Budući da biljke, ako ne potrgate cvjetove kad počnu venuti, ili prije radi stavljanja u vazu, daju obilje otpornog sjemena, velika je vjerojatnost da će kadife i same niknuti na mjestima na kojima ste ih gajili prethode godine. U tom slučaju ih trebate samo na vrijeme identificirati, kako ih ne bi uklonili, misleći da su korov.

Prema tome, kad jednom nabavite sjeme ovog lijepog cvijeta, nikad više ga ne morate kupiti. Velika je vjerojatnost da će kadifa svake godine nicati na "svom mjestu" u vrtu, a da bi bili sigurni da ćete je imati i sljedeće godine, trebate samo ostaviti nekoliko cvjetova da dozru do kraja i da se razvije sjeme te ga, kad za to dođe vrijeme, pobrati i spremiti za sljedeću sezonu.

Kadifa je veoma zahvalna i zbog toga što cvate zaista dugo, od lipnja pa sve do zime. A budući da postoji mnogo vrsta svatko može za sebe izabrati onu koja mu najviše odgovara, birajući odgovarajuću boju, oblik i veličinu cvijeta te visinu biljke.




























0 comments: