7 BILJAKA KOJE MORATE IMATI U KUĆI: Sačuvat će vaše zdravlje, a vaš dom učiniti ljepšim [FOTO]

3:48 PM , 0 Comments



Često se govori o problemu lošeg kvalitete zraka koji udišemo, ali često smetnemo s uma da se to ne odnosi samo na onaj zagađeni zrak u ulicama s gustim prometom ili industrijskim postrojenjima, nego i na atmosferu u našim domovima.





Da bi poboljšali kvalitetu zraka koji udišemo, nije potrebno kupovati nikakav skupi aparat, već je dovoljno nabaviti sobnu biljku. Ili još bolje - nekoliko njih. One će tako uljepšati vaš radni i životni prostor i pritom učiniti zrak kvalitetnijim.

Zahvaljujući istraživanjima međunarodne inicijative Biljke za ljude iz Düsseldorf, dobili smo listu poželjnih biljaka, koje odlično filtriraju zrak, uklanjaju štetne materije, povećavaju količinu kisika…

Svekrvin jezik, đavolji bršljan, zmajevac i nisu baš lijepa imena za ovako korisne biljke, ali to ne znači da im ne trebate dati šansu.

Evo kojih sedam biljaka mogu biti posebno korisne:

Areca palma može narasti do 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kisika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” zraka.


Sanseverija (Svekrvin jezik), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljikovog dioksida u kisik. Savršena za spavaće sobe!


Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku i drugim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi, jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz zraka.


Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku (ako ste u mogućnosti) držati u kupaonici.



Brdska palma takođe upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač zraka.


Spatifilum upija toksine iz boja ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizira radijaciju elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računala ili TV-a. Također, mnogi je rado smještaju u kupaonice, jer dobro uklanja gljivice koje se pojavljuju na vlažnim površinama.


Gerber ima divan cvijet, ali i neke druge sjajne osobine - uklanja iz zraka benzen, koji se koristi kao otopina za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida... Također, upija ugljikov dioksid i daje više kisika tokom noći.



Pored ovih biljaka, među najbolje sobno cvijeće zaduženo za čistiji zrak spada i: krizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života...

Izvor: MojMagazin.info




0 comments: